Jak vyprat skvrny (nejen) z dětského merino oblečení

Na správně ošetřeném merino oblečení spousta fleků ani nevznikne. Ale kdyby přece ano, sepsaly jsme pro vás návod, jak na skvrny.

Tento návod je pro dětské i dospělé merino kousky z kolekce Tarua, u kterých máme mnohokrát otestované, že postup bez úhony zvládnou a vydrží dlouhé roky.

Jak vyprat skvrny nejen z dětského merino oblečení

Jak vyprat různé druhy skvrn z merino oblečení?

Olej

Na skvrny od oleje nebo jiné mastnoty bez problému stačí běžný prostředek na nádobí, nejlépe v eko variantě. Namočíme ve vlažné vodě, nalijeme trochu jaru, promneme mezi prsty, vymácháme, vymyjeme všechny mydlinky a je to.

Bláto, kečup, fixy a jiné odolné skvrny

Žlučové mýdlo je snad na všechno. Namočíme flek ve vlažné vodě, namydlíme, promneme mezi prsty nebo lehce vydrhneme o sebe, pokud je skvrna větší. Na odolnější nebo zažrané skvrny pomůže merino chvíli odmočit do teplejší vody smíchané s hoblinkami žlučového mýdla. Pořádně vymácháme, případně vypereme v kyselém oplachu.

Krev

Na krev hlavně nedávat teplou vodu. Skvrny od krve se vždy máchají ve vodě studené. Namočíme, posolíme běžnou kuchyňskou solí a necháme působit. Pokud je potřeba, postup opakujeme, případně můžeme naložit do vody s octem/kyselinou citrónovou.

Tráva

S trávou si poradí ocet nebo kyselina citrónová, naložte oblečení do vlažné vody s 1 lžící kyseliny citrónové nebo 3 lžícemi octa, pak normálně vyperte.

Dětské merino oblečení do každého počasí najdete tady.

Jak vyprat skvrny nejen z dětského merino oblečení

Jak vymýt z vláken aviváž nebo žlučové mýdlo?

Omylem se vám přimíchalo merino do pračky s aviváží nebo jste prali skvrnu a pořád máte pocit, že je mýdlo ve vláknech? Merino je živočišného původu a snese tím pádem kyselý oplach (stejně jako lidské vlasy třeba). Rozpusťte 10g kyseliny citrónové ve 100ml převařené vody a nalijte do pračky místo pracího prášku. Stejně poslouží ocet a voda v poměru 1:1.

Jak obnovit skvrnoodpudivost?

Lanolin. Lanolin je zodpovědný za jemnost merina, ale taky za vodoodpudivost. Takže pokud na sebe dítko při obědě hodí rajskou, nezažere se hned všechna do vláken, ale velkou část zvládnete setřít. Ne nadarmo se říká lanolinová impregnace. Dopřejte svému merinu speciální prací gel na vlnu s obsahem lanolinu, lanolinovou kúru (například Sonett nebo Ulrich) či před sezónou delší lanolinovou lázeň z čistého lanolinu.

Nejjemnější merino oblečení pro děti i pro maminky vybírejte zde.

Tarua - Na hory i do nory!

  • Šijeme z funkčních přírodních materiálů - merina a bambusu.
  • Oblečení dětem vydrží až 3 sezóny, je rostoucí.
  • Vychytané střihy - prodloužené délky, vysoké pasy, neškrtí, neotravují. 
Zpět do obchodu